Jämför inte!

Nu måste jag ta upp ett ämne som länge har stört mig och som många just nu tar upp i sina bloggar. Det här med att smala tycker att det är lika hemskt att få höra att man är smal som att tjocka får höra att dom är tjocka. För mig är det helt absurt. Den här meningen som bloggkommentatorerna skrev i ett inlägg stämmer som handen i hansken: "Vi lever i en kultur där smalhet förknippas med skönhet, och övervikt klassas som fult. Därför anses det mer stötande att påpeka att någon är tjock än smal." Det sjuka är att smala hela tiden klagar över att dom inte kan gå upp i vikt även fast dom äter såååå mycket mat. Dom skriver hela tiden i sina bloggar: Åhh jag har ätit mig så mätt i dag, så att jag rullade fram, men endå så är jag nu hungrig och skulle kunna äta hur mycket som helst. Dom säger att dom vill bli feta. Dom babblar om hur mycket dom vill ha en fet pizza just nu. Det här är för mig samma sak som att tjocka skriver: Jag har knappt ätit något i dag, det blev en sallad. Fastän man nyss smällt i sig en chokladkaka. Man ljuger för sig själv. Sanningen är den att är man smal och äter så mycket som man säger går man upp i vikt, det finns ingen människa som inte kan gå upp i vikt. Samma som att äter man inget så går man ner i vikt. Det bara är så.

Jag förstår inte hur folk som har problem med att vara så smal kan jämföra det med att vara tjock? Vi lever som sagt i en tid då smalt är vackert. Är man tjock är man lat och ful. Jag vet det för jag har själv varit väldigt storvuxen en gång i tiden, jag fick anorexi och gick ner 30 kilo. Men de flesta tyckte att jag var vacker, förrutom dom närmaste. Folk kommenterade mina bilder med: Oj vad smal du har blivit, din kropp skulle jag vilja ha och så vidare. Jag tror inte att ni smala som säger att ni inte kan gå upp i vikt förstår hur det är att vara kraftig. Du blir inte mobbad om du är smal i dag, men det har du stor risk för att bli om du är tjock. Tror ni verkligen att det är samma sak att försöka gå upp i vikt som att ha anorexia? I så fall vet jag inte vad ni tänker med.


Kommentarer
Johanna säger:

det var riktigt bra skrivit, jag har alltid varit smal blev mobbad för det, sen kan jag inte gå upp i vikt trots att jag har ätit mycket.. Men nu har jag lyckats gå upp i vikt fast medecinskt, Så jag tycker du skrev jättebra verkligen

2009-02-27 | 12:24:00
Bloggadress: http://scorpiongirl80.blogg.se/
Raisa säger:

jag har stört mig som fan på det med ! skit sur, mn kan inte jämför ..

2009-02-27 | 12:30:39
Bloggadress: http://raisa.blogg.se/
Johanna säger:

tack det tycker jag med, men är fortfarande mest smal om armarna, och smalbenen, utan det sitter mest runt låren, höfterna och magen. ser gravid ut hela tiden

2009-02-27 | 12:31:28
Bloggadress: http://scorpiongirl80.blogg.se/
Jennifer säger:

näeej! vad fint du ritar!

önskar att jag oxå kunde rita så, jag suger, ritar som en treåring, haha.

Men du har en jätte fin blogg! :D

2009-02-27 | 12:38:28
Bloggadress: http://jbengtssson.blogg.se/
Iceea säger:

Tycker detta var riktigt bra skrivet!

jag blir alltid ledsen då mina smala vänner säger att de är tjocka. (är själv överviktig)

Jag brukar svara: Om du är tjock vad tycker du då att jag är?



Har en vän som säger att hon inte kan gå upp i vikt fast hon "svullar" i sig mat. Tycker själv hon äter som en fågel. Sedan ska man förstå deras problem. Hur jobbigt de har det.



Jo det ser jättejobbigt ut då de på krogen har en svärm av killar kring sig och jag får hålla deras väskor...

2009-02-27 | 12:42:57
Bloggadress: http://iceea.blogg.se/
Elina säger:

Bra sagt ! Håller med dig totalt !

2009-02-27 | 12:44:18
Bloggadress: http://elinakallerup.blogg.se/
Malin säger:

Fin blogg :) Kika gärna in min :D

2009-02-27 | 13:30:04
Bloggadress: http://quantium.blogg.se/
vickan säger:

Har aldrig varit tjock och eftersom jag aldrig varit i närheten av tjock så är det svårt att uttala sig om hur det känns att kämpa med sin övervikt och försöka gå ner massor. Däremot har jag varit underviktig. Vägde som minst 43 kg (men då mådde jag inte så bra psykiskt heller). Iallafall så åt jag normalt (frukost, lunch middag). Däremellan vräkte jag i mig chips, choklad och godis. Jag är fortfarande en riktig godisråtta men nu går vågen upp direkt om jag slänger i mig för mycket tjafs. På den tiden gjorde den inte det. Det var helt enkelt omöjligt att gå upp i vikt. Blev jag sjuk eller mådde dåligt gick jag däremot lätt ner i vikt. Det var ett dilemma. Tro mig. När jag tittar på foton från den tiden och ser mig själv blir jag illamående, så smal jag var. Nu kämpar jag med några kilos trivselvikt(kilon jag kan leva med men ändå vore skönt att bli av med) och det gör jag faktiskt hellre än att återfå de där 43 kg. Sen håller jag med dig om att jag hellre skulle vara för smal än mycket överviktig. Det är stor skillnad på att ha några kilon för mycket eller att vara överviktig./kram Vickan.

2009-02-27 | 14:16:21
Bloggadress: http://www.metrobloggen.se/Annehlie
Malin säger:

hihi :D SKa du hitta på nått kul i helgen då? =)

2009-02-27 | 14:38:31
Bloggadress: http://quantium.blogg.se/
Moa säger:

riktigt snyggt och proffessionellt!

i like it ! :D

2009-02-27 | 16:19:25
Bloggadress: http://sofierce.blogg.se/
julia säger:

BRA SAGT! Håller helt med dig!

2009-02-27 | 16:39:06
Bloggadress: http://livetsomkronan.blogg.se/
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer säger:

så lika vi skrivit idag.

2009-02-27 | 17:49:41
Bloggadress: http://pyttis.blogg.se/
Garderobsgrubbel&Byråbekymmer säger:

aha :)

2009-02-27 | 17:52:00
Bloggadress: http://pyttis.blogg.se/
Anonym säger:

besök min blogg,skiver om utveckligen som barn/tonårs modell:)

http://vendelaSpace.devote.se





riktigt fin blogg,verkligen:O:) ficka bilder!

2009-02-27 | 20:35:51
stina säger:

Måste bara säga att jag håller med dig upp till 100 % med denna inlägg.Vi lever i en så sjuk värld.

2009-02-27 | 21:25:07
Bloggadress: http://metrobloggen.se/stinisz
malin säger:

du har fruktansvärt rätt i det du skriver!

men du, vad kostar ett porträtt? :)

2009-02-27 | 23:20:36
Bloggadress: http://kaulitzflikka.blogg.se/
Emma säger:

Vad är smal? Vad är tjock? Vad är lagom?

Jag är trött på allt som har med smal och tjock att göra. Jag vill som du, få bort det att smalhet=skönhet och övervikt=fult, bort bort bort! Jag vill inte att någon ska bli mobbad eller retad, inte för någonting. Jag vill att alla ska börja tänka "behandla andra som du själv vill bli behandlad". Men kommer det någonsin bli så?

Jag fokuserar på min omgivning och försöker få dom att må bra med hur dom ser ut och hur dom är.

Jag är smal, men jag äter. Jag har alltid varit "liten". Visst får ni kännslan av att jag är helt fel person att skriva "Må bra med den du är"? Ni tänker "Ja, det är ju lätt för henne att säga". Ja det är lätt för mig att säga för att jag är nöjd med mig själv på alla möjliga sätt, inte bara när det gäller utseendet! Det känns nästan som att det skulle vara förbjudet att säga.

Kom igen nu, öppna ögonen! Vart är vi på väg någonstans? Undernärda modeller är inte okej! När ska vi hitta en balans i detta?

Jag är så frustrerad så jag vet inte vad jag ska skriva längre.

Jag läste vad "Iceea" hade skrivit om att du får stå och hålla i "deras" väskor när dom har en svärm av killar omkring sig. Sätt ner foten i golvet! Se till att dom får veta att det inte är okej! Släpp deras väskor och strunta i dom. Skaffa riktiga och sanna vänner. Låt dig inte bli behandlad som luft i olika samanhang. Säg ifrån!

2009-02-28 | 00:30:55
Mia säger:

Jättebra skrivet! och visst är det så, vi lever alltmer ytligt tycker jag, utseendet är mer värt, än insidan och kroppsuppfattningarna blir helt skeva! Har en på vårt jobb som snackar om hur tjock hon kommer att bli osv osv och hon är på gränsen till anorektiskt smal - själv är jag mullig och jobbar med vikten - blir lite konstigt tycker jag nog! Dessutom äter hon i stort sett aldrig riktig mat till lunch - ofta en smörgås och 50 cl cola!!!

Det går verkligen inte att jämföra sjukdomen anorexi med att gå ner i vikt och få en bättre trivselvikt, då är det ju annat än maten som är primärt!!

2009-02-28 | 08:35:56
Bloggadress: http://fredthevov.blogg.se/
S A O S . B L O G G . S E säger:

svar: Ja vad roligt!! :) Tänk på å förklara bra för lilla mig som inte har någon aning om vad man behöver för att skissa och greja! :D en utförlig guide ;) haha

2009-02-28 | 10:08:18
Bloggadress: http://saos.blogg.se/
cissan säger:

du är inte bara bäst på att teckna, du är klok oxå! tack för det inlägget.

2009-02-28 | 13:11:29
Bloggadress: http://cissan84.blogg.se/
caro säger:

Väldigt bra skrivet! Håller med dig helt! Väldigt sorglig men vacker bild!



kramar

2009-02-28 | 16:17:13
Bloggadress: http://car0.blogg.se/
annaE säger:

... att vara smal för en del kan vara lika jobbigt som för en tjock att vara tjock. jag sälv är smal och det är sällan man får komplimanger. folk säger istället att dem blir äcklade, och dem ska hela tiden ta på en och säga -Eww, fan gå å ät. jag är helt frisk och har alltid varit, men det har jämt varit svårt att gå upp, så det ä inte kul att folk tror att jag har nån sjukdom!!! så tänk dig för lite innan du skriver att det är inte bara tjocka som lider. att få höra utav killar man gillat att dem tycker man är för smal, det suger, för jag går inte upp lätt!!! jag skulle göra vad som helst att öka i vikt lättare!!!!!!! kram

2009-03-01 | 17:47:02
Emelie säger:

I en värld där det onormala är ideal blir det normala fult och sjukt...

2009-03-01 | 18:53:34
Bloggadress: http://sockeplast.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback